SEYYAHLIKTA ÖĞRENİLEN MESLEKTİR

Please follow and like us:

Yol: Zorluklar sonucu ulaşılan rahmet ve bereket.

Kervanımızı donatıp güzel beldeleri imar eden yaşamış ve yaşayan insanları, tarihi mekanları ziyareti seviyoruz. Yaz tatili için hala plan yapmamış olanlara, öncelikli olarak kendi şehirlerinin güzelliklerini araştırmalarını öneririz. Bu coğrafyanın her karış toprağı, kasabaları, şehirleri bizleri gizli hazinelerle karşılayacaktır. Bizi ıvır zıvır gündemlerle meşgul etmeye çalışıyorlar, oysa bir adım atarak yola düştüğümüzde memleket toprağının her karışından bereket ve rahmet çağıldadığını göreceğiz. Dört beton duvar ve renkli camlar arasına sıkıştığımızda, düşüncelerimizin sınırları da belirlenmiş oluyor. Yeniden ve yeniden dirilişin gerçekleşmesi için yollara düşmemizin şart olduğunu düşünüyorum. Bizce yol; zorluklar sonucu ulaşılan rahmet ve berekettir. Yorulduğunda yeni bir yola koyul ve tekrar yorul diye öğüt alan ümmetin güzelleri, yollara düşmüşler ve islamın ufuklar aşan bakış açısını dünyanın ayak basılan her yerine ulaştırmışlar. Şartları zorlayarak ailemizle, dostlarımızla muhabbet için yollara düşelim.


Hayat terbiyesinden geçmiş her insanın bizlere öğreteceği bir şeyler vardır.

Merkezinde cami bulunan köy meydanında, camiye doğru bakan kahvehanenin önünde çay içmek, bazen insana yüzlerce ilmin kapısını açabilir. Evet artık bilgiye ulaşmak kolay; fakat bilgiyi hazmetmek eski günlere göre daha zor. “Mide hastalıklarının çoğalmasında hazım sorunun etkisi nedir?” Bu bizce cevap aranması gereken önemli bir sorudur. Bilgiyi hazmetmenin yolu; bilenlerle yollara düşmek ve ilim sahiplerini ziyaret etmektir. Geleneğimizde “Yol” kavramı bir çok anlamda kullanılmaktadır; güzel bir kitabı okurken de ilim ehliyle yola çıkmış olabiliriz veya yol ehli birinin elinden tutarak nefis terbiyesi yapabiliriz. Hayat terbiyesinden geçmiş her insanın bizlere öğreteceği bir şeyler vardır. Bazen samimi bir konuşma sırasında kendimizden de çok şeyler öğrenebiliriz. Bir sokağın karşılıklı dizilmiş sandalyeleri arasında heyecanla sağa sola yürüyen dilenci, mesleğini bırakır ve bizleri hayat bilgisi dilencisi durumuna düşürebilir. Devam etmesini umduğumuz yolculuklarımızda her zaman özel sırlar gizlidir. Darende yolunda bir köy camisinde konakladığımızda aldığımız medeniyet dersini asla unutmayacağız.

Hayatı ve Kâinatı ancak kendimiz kadar görüyoruz.

İnsan yolların şifrelerini çözmeye başladığında her yolculuğu, aynı istikamete olsa bile, yeni keşiflere kapı aralar. Seyyahlık içinde “Zamanla öğrenilen bir meslektir.” diyebiliriz. Herkes bir yerleri gezer; fakat herkes göremez. Kimi sütun önünde poz verir, kimi sütundaki şekilleri inceler, kimisi sütunda yapılan işçiliğin alınterini koklar. Uzun lafın kısası hayatı ancak kendimiz kadar görüyoruz. O’nun için insan kainatın en özel sırrıdır. Şimdiye kadar çıktığım yolculuklara baktığımda zamanla daha anlamlı ve faydalı yolculuklar yaptığımı görüyorum. Seyyahların notları bu konuda önemli ufuklar açar. Gideceği şehir için; seyyahların üstadı Evliya Çelebi neler demiş? İbn-i Battuta o şehirden geçmiş mi? Yakın zamanlarda burayı daha iyi gören bir göz olmuş mu? diyenler, emin olun o şehri en güzel şekilde tanıyacaklar, ara sokaklarında kaybolacaklar ve nasipleri varsa o beldenin güzel insanları ile tanışacaklardır.

Gezi yazılarının faydası ne olacak ?
Aciz ifadeler olsa da yolculuklarımı imkanlar ölçüsünde paylaşmaya çalışıyorum. Sitemizin “okur-yazar”larına çağrım, kendi köy ve şehirlerini tanıtan yazılar yazsınlar, fotoğraflasınlar ve site yönetimine göndersinler. Peki tüm bunların faydası ne olacak? Merkez medyanın gündem sultası kırılacak, kenara köşeye sıkıştırılmaya çalışılan güzellikler gündeme gelecek, iyi mekanlar ve güzel insanlar hakkında bilgimiz olacak, bir beldeye gittiğimizde şehri bilenlerin tecrübesi ile gezme imkanı bulacağız.







You may also like...

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Enjoy this blog? Please spread the word :)