Teknokent’te bazen işimiz oluyor ve altı sene önce mezun olduğumuz Konya Selçuk Üniversitesi Alaaddin Kampüsüne ara sıra uğrayabiliyoruz. Son ziyaretimde çantamda Kurtuba Dergisi’nin eski sayıları da vardı. Malum yedinci sayı çıktı. Konya’da Hüner Kitabevi’ne ve Endülüs Kitap Kahve’ye yeni sayıyı bıraktık, ardından iadeleri aldık.
Alaaddin Kampüsün’de huzur bulduğumuz iki mekan vardı; cami ve kütüphane, işte bu iki mekana eski sayılardan bıraktım. Caminin kitaplık bölümüne ve kütüphanenin süreli yayınlar bölümünde Dergah Dergisi’nin yanına dergi bırakınca biraz düşündüm. Evet şimdi sizde belki aynı şeyi düşünüyorsunuz, bu derginin yazarlarının çoğunluğu bu kampüste hayatı adımladı. Bugün Alaaddinin evlatları bir dergi olup sıralar yerine raflarda yerini aldı. Alaaddin ne kadar güzel isim. Anadolu Selçuklu Devleti’nin en parlak döneminin sultanı. İlmin Anadolu’ya aktığı dönem, sadece ilim mi yiğitlikte nasibini alıyor bu saadet döneminden. Endülüslü Muhyiddin Arabi bu zaman diliminde gelmedi mi Konya’ya, evet belki de o getirmişti Kurtuba’nın mayasını Konya toprağına. Bu satırları yazdığımda yukarıda ki başlık biraz daha anlamlı hale gelmiştir.
Biz bu dergiyi “Yeni nesil eylem dergisi; kalp hastaları lütfen okumayın!” manşetiyle tanıttık; çünkü iki anlamda da kalbi hasta olanlara zararlı bir dergi. Gerçek anlamda kalp hastası iseniz fazla heyecandan problem yaşayabilirsiniz. Manevi anlamda kalp hastası iseniz o zaman cümlelerin kalbinize sirayet etmesi anlamında problem olabilir. Samimiyeti ancak samimi yürekler anlar.
Birde şu yeni kuşak problemi var biliyorsunuz. Yeniler eski olduğunda ortaya çıkan problem. Yeni nesil görmek isteyen kurtuba dergisi’ni okumalı. Özellikle Antalya’yı fethe çıkan, Bahattin Yıldız’ı kendisine model alan en genç Kurtubalı Cengiz Yalçınkaya’nın serüvenini tekrar tekrar okumalı.
“Bu yeni nesil ipodumu takarım, namazımı kılarım, çayımı içerim, türkümü söylerim, gönlüm anadoluya sığmaz…” diyor.
Orta yaşı tamamlamak üzere olan benim en çok ilgimi çeken; bu gençlerde espri kabiliyeti olması. Eski hareketlerin eksiği estetiği sanki bu yeni nesil tamamlayacak. Evet eskilerden almaları gerekenler de az değil.
Kurtuba Dergisi dolu dizgin koşuyor ve konuşuyor:
“bu sayıda ne anlattınız dediğinizi biliyoruz. bu sayıda köklerimize döndük. yani sine-i millete. çıktığımız yere. filize durduğumuz topraklara. velhasıl-ı kelam, anadoluya döndük.
anadoludaki damarın nabzına şahitlik ettik, yerliliği konuştuk, bir anadolu hareketi olan mavi marmara’yı sarayburnu’nda karşıladık.
abdullah yıldız’la anadolu damarını ve bir gençlik hareketi olan mücadele birliği’ni konuştuk. keşmir’e en içten ve diplomatik selamlarımızı gönderdik. milli görüşü yazdık. konyalı bir dergi olan alfabe’yi anlattık.
ez cümle; bir kez daha hem yaşadık hem yazdık. bilirsiniz, biz yaşamadan yazamayanlardanız.”
iyi güzelde Kurtuba Dergisi’ni nerede bulacağız diyenler: www.kurtubadergisi.com
iyi ama benim ilim bu listede yok diyenler: kurtubadergisi@gmail.com mail adresiyle iletişime geçebilirler.
yeni sayı hakkında dost sitelerde yazılanlar:
www.sayhadergi.com
www.haberkultur.net