GELECEK TARIMDA ve HEPİMİZ TOPRAĞA DÖNECEĞİZ

Please follow and like us:

Rize’de topraksız tarım çalışmaları başlatıldı.
Rize’de fazla miktarda bulunan çay atığı, fındık zürufu ve çeltik kavuzu gibi bazı katı organik artıkların topraksız tarımda katı ortam olarak kullanılması ve yanmış çiftlik gübresi gibi bazı ilave ortamlarla birlikte üretim yapılabileceği düşünülüyor. Tarım alanlarının büyük bir kısmını çay bitkisinin oluşturduğu Rize’de, çayın işlendikten sonra ortaya çıkan fabrikasyon atıklarının değerlendirilmesi bakımından bu konu büyük bir potansiyel oluşturuyor.
Tarım İl Müdürlüğü tarafından Rize’de deneme amacıyla başlatılan uygulamada; 5 adet 36 m2 lik mikroseralar kurularak bu serelarda çay fabrikalarından temin edilen çay atıkları 15 litrelik torbalara dolduruldu. Daha sonra bu yetiştirme ortamlarına domates ve salatalık fideleri dikildi. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu besin maddeleri, önceden hazırlanan sulama suyu ile birlikte kontrollü olarak verilerek çay çöpünün katı ortamda yetiştiriciliğe etkisi izlendi. Yapılan çalışmalarda alınan olumlu sonuçlar neticesinde, Rize’nin Güneysu ilçesinde kurulan 4 adet mikrosera daha çalışmalarına devam ediyor.
Rize’de güneşli gün sayısının az olmasına karşılık seralarda kışın marul yetiştiriciliği, bahar döneminde domates, salatılık, biber yetiştiriciliği yapılırken, yaz döneminde ise fasulye yetiştirmek amacıyla dikim yapılıyor.
Ayrıca, bölgede tarım dışı alanların değerlendirilerek çiftçilere en azından ihtiyaç duydukları sebzeleri yetiştirmeleri fırsatı oluşturulmuş ve ilerleyen günlerde Tarım İl Müdürlüğünce sera sayısının artırılarak daha çok üreticiye ulaşılması hedefleniyor.

• YENİ GÜNDOĞDU Gazetesi, (Rize) Sayı: 1785

You may also like...

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Enjoy this blog? Please spread the word :)