Please follow and like us:

iyi ki sözleri kalıcı bir bahçeye ekiyorum,
arayan iyi adamlar onları hasat edecek!
.

Bismillah;
Sağıma, soluma, önüme, arkama muhabbetle selam.

Gündemi/derdi olmayanın kalbini ve aklını işgal ederler, diyerek kendi gündemimizi oluşturmalıyız. Salihlerle yani iyilerle beraber olmak insanın iyi olmasına vesile olacak en önemli etkendir. Bu nedenle bu konuyla ilgili bir kaç kelam etmek sabah vakti nasip oldu.

Biz hayır/rıza yolunda olalım işimiz hayır/iyilik olur. Yollar çoktur; fakat ulaşılacak hedef tektir. Eğer hedef hakikatse yol ve yöntemde çekişmenin anlamı yoktur. Bu vesileyle paylaşayım geçmişte şöyle bir cümle kurmuştum. “Hakikat tektir; fakat çok dillidir.” İşimize pislik bulaşıyorsa abdestimiz bozulur ve bozuk abdestle hala ibadet yaptığını sananlar ya gafildir ya da münafık.

İyi adamları aramaya ve onlarla bir olmaya örnekler vererek muhabbete devam edelim.

Ahmed (Tanıdığım en iyi salih adam avcılarından biridir.) : “Dostluk şeytanın en hazzetmediği şeylerden biri. Çünkü o hiçbir zaman dost olamadı.”
Dostum son yazıma bu cümle ile karşılık vermişti , şeytan biraz daha saçını yolmuştur. Şimdi otur bu cümle üzerine bıkmadan saatlerce yaz ve saatlerce muhabbete koyul. Uzun uzun yazmadan ilham olan şu cümleyi ifade edeyim “Adem ile şeytan arasındaki fark dostluktur.”

Selahattin Ağabey : “İşlevsel ve güzel olan, bir arada bulunur bizde, elhamdulillah !”

Derviş Abimiz manşette kullandığım ve “Dükkan değil sanat eseri.” ifadesiyle paylaştığım fotoğraf için bu cümleyi kurmuştu. İyi adamlardan basiret açıcı güzel sözler ikram olur. Manen fakir bu dünyada gönlümüzü ve aklımızı açacak kökü sağlam derin sözlere (Kökü sağlam söz ifadesi yüce kitabımızda güzel anlatılmıştır.) ve işlere ihtiyacımız var. İşte bu nedenle iyi adamların yolunu gözlemeliyiz.

O zaman birlikte dua edelim. Rabbimiz; işlerimizi hayırlı kıl, istikametten ayırma, iyilerle ve iyilikle karşılaştır. Rabbimiz; hastalara şifa ver, geçimi zor olanların rızkını genişlet, işi zor olanların yükünü hafiflet, ümmete rahmet ve merhamet eyle!Amin!

Berat Hoca “Paralel aynada kendinizi sonsuza doğru çoğaltmış olursunuz, aynalardan biri kırılınca çoğalmadığınızı anlarsınız.” diyordu attığı twitte. Nicelik ve nitelik meselesi. Markalı, ensesi ve arkası kalabalık olanlara değil, bizim derdimize şifa olan iyi/lider/önder adamlara ihtiyacımız var.

Muhabbet edecek bir dost dünyaya bedeldir. Yazdırır, düşündürür, sevindirir, hüzünlendirir, haddini bildirir, aynadır… Bu yazı içinde onlarca insanın muhabbeti sırlı. Biz buna “muhabbet eğitim yolu” diyoruz. Dostlarla yaşayarak, muhabbetleşerek öğreniyoruz.

Sabah muhabbetinden bize kalan ilk ders:

“Sahabe bir beldeye gelir, mescitte iki rekat namaz kılar ve dua eder “ya Rabbi bu şehrin en salih/iyi adamını karşıma çıkar.” başka bir sahabe karşısına çıkar. O’na duasını anlatır. Sahabe O’na şöyle karşılık verir geldiğin şehirde şu kişi yok mu? O sevgili Peygamberimizin hizmetinde bulunmuş salih/iyi adamdır.”

Tefekkür edilince içinden bir çok öğüt çıkacak salih yaşantı. Gittiğin şehirde veya yaşadığın şehirde iyi adamı bulmak gibi bir derdin ve duan olacak ki salihlerle karşılaşmak nasip olsun.

Münafıklardan olmaktan Allah’a (cc) sığınırız. Hepimizin eksiği var ki bu aleme tamamlanmaya geldik; fakat eksikliğin ötesinde bazı durumlar var ki bu tiplerden uzak durmalı.

Sabah muhabbetinden bize kalan ikinci ders:

“Onları gördüğün zaman kalıpları hoşuna gider, konuşurlarsa sözlerini dinlersin. Onlar sanki dayanmış keresteler gibidirler. Her gürültüyü kendi aleyhlerine sanırlar. Onlar düşmandır, onlardan sakın. Allah onları kahretsin! Nasıl olup da döndürülüyorlar?” (Münafikun 4)

“Ey İnananlar! Mallarınız ve çocuklarınız sizi Allah’ı anmaktan alıkoymasın. Kim bunu yaparsa işte onlar ziyana uğrayanlardır.” (Münafikun 9)
“Birinize ölüm gelip de: “Rabbim, beni yakın bir süreye kadar erteleseydin de sadaka verip iyilerden olsaydım!” demesinden önce, size verdiğimiz rızıktan (Allah) için harcayın.” (Münafikun 10)
“Allah süresi geldiği zaman hiç bir canı ertelemez. Allah yaptıklarınızdan haberdardır.” (Münafikun 11)

http://tanzil.net/#trans/tr.yazir/62:9

Rabbimiz, bizleri iyilerle beraber kıl; kötülerden, zulmetmekten ve zulme uğramaktan uzaklaştır. Amin.

You may also like...

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Enjoy this blog? Please spread the word :)