İnsanın gönlü bir yere bağlanmaya görsün bir şekilde o beldeye tekrar tekrar gitmenin fırsatlarını kolluyor. Daha önce dostlarla (Şimdi bazıları uzak şehirlerde olan; Hocam, Cüneyt, Timur.) Hadim İlçesine gitmiş Muhammed Hadimi Hazretlerini ziyaret etmiş ve O’nun maneviyatından nasiplenmiştik. Bu huzur mekanına tekrar gitmenin yollarını aradım ve ikinci ziyaret diğerini mekansal anlamda aşmalıydı. Hadim ve Taşkent’e gitmek kolay, özel vasıtaya da ihtiyaç yok. Konya Eski Garaj’dan Hadim Birlik araçlarına bindiğinizde Hadim ve Taşkent ilçelerine gidebilirsiniz. Ve çok az masrafla unutamayacağınız bir yolculuk yapabilirsiniz. Böyle dibimizde bulunduğu halde göremediğimiz ne çok güzellikler var. Benim niyetim Yerköprü Şelalesini de görmek olduğu için özel vasıta gerekiyordu. İlk yolculukta maceralı olmuştu, tabela yetersizliği zorlasa da hedefe ulaşmıştık. Üzülerek belirtmem gerekiyor ki hala Hadim İlçesine 12 km kala tabelada “Bademli” yazıyor ve orada bulunan doğa harikasının ismi yok. Kanyon olarak da o bölge doğa yürüyüşleri ve kamp yapmaya müsait.
Konya – Hadim (Eski Garajın önünden giden Karaman yolundan Bozkır-Hadim yol ayrımından sağa dönüyoruz.) asfalt yolunu takip ederek hedefe varabiliriz. Biz diğer yolculuklarımızda da olduğu gibi öncelikle Hadim’ e ulaştık ve Muhammed Hadimi Hazretlerini ziyaret ettik. Burada bir süre dinlendikten sonra 12 km uzakta olan Taşkent’e geçtik. İlk bakışta isminin neden Taşkent olduğu anlaşılıyor. Kayalar kenti de diyebiliriz. Şehrin içinden geçtik. Aslında bu ilçede nereler gezilir bilmiyorduk. Birazda kendimizi keşfin dayanılmaz hafifliğine bırakarak önümüzde açılan yolda ilerledik. Kent çıkışında pınarları bulduk, burası “Pirler Kondu” muhitiymiş. Bu bölgede doğa turu yapılabilir. Özellikle vadiye bakan “Pirler Kondu Oteli” kamp kültürü olmayanlar için hoş bir konaklama fırsatı sunuyor.
Taşkent ilçesinde kahvaltımızı yaptıktan sonra Yerköprü Şelalesine doğru rotamızı çevirdik. Şelale dere yatağında oluşan çöküntü sonucu ortaya çıkmış, bu sebeple bulunması biraz zor. Yanından geçip gidebiliyorsunuz. Dere yatağından Bademli beldesine geçen yola geldiğimizde Bademli yönüne değilde sol tarafa dönerek dere yatağının içinden ilerlemek gerekiyor. Orada tam anlaşılamasa da bir tabela var.
İnsan eli dokunmamış bir doğa harikası “Yerköprü Şelalesi”. Şelale ile alakası olmayan bir bölüme bir kaç peyzaj çalışması yapılmış olsa da genel çevre düzenlemesi problemli. Gerçi insan eli dokunduğunda öncelikli olarak şelaleye şimdiki kadar yaklaşamazsın ve her şeyden rant devşirmeye çalışan birileri tüm çevreyi ipotek altına alabilir. Bu nedenle bazen içimizden bırak dağınık kalsın da diyoruz. O çevre gönüllü ve imar edici bir çalışmayla daha iyi olur inşallah. Suyun akışı düzenlendiğinde yazın su akmayan bölümlerden de su akabilir ve bu görüntüyü daha da güzelleştirir.
Şelaleyi gören bir yerde kampımızı kurduk. Ahmed ile şelalenin arka tarafını da görebileceğimiz yere kadar fotoğraf ve video çeke çeke ilerledik. Bazı yerlerde zemin kaygan olduğu için azami dikkat gerekiyor. Salih ile geldiğimizde hava erken karardığı için şelaleye bu kadar yaklaşamamıştık. O zamanlar internette çok az yerde bilgi vardı. Şimdi incelediğim kadarıyla son yıllarda oraya giden ve internete görüntü ve yazı bırakanlar çoğalmış. Yanımda Türkiye’nin en iyi görüntü ve estetik uzmanı olduğu için ben elime nadir olarak fotoğraf makinesi aldım. Ahmed hazırlıklarını sürdürdüğü foto grafik belgesel sitesinde Yerköprü Şelalesine özel bir yer ayıracak.
Konya’dan Yerköprü Şelalesine nasıl gidilir?
Konya – Hadim (Karaman yolundan Bozkır-Hadim yönüne ayrılıyoruz.) asfalt yolunu takiben, Konya çıkışından 121 km sonra Hadim’ e 12 km kala soldan Bademli köyü yolu ayrılmaktadır. ( yol ayrımında tabela var) Ayrımdan itibaren yol zorlu olsa da düzgündür. Bu yoldan 29 km kadar ilerlendikten sonra sağda Bademli yol ayrımına gelinmektedir. ( yol ayrımında tabela var ) Bademli yoluna dönülüp 600 m kadar ilerlenirse dere yatağına inilmektedir. (Oradaki tabela sökülmüş burada şelalemi olur diyerek yola devam edilirse Bademli köyüne gidilir 3 km. orada köylülere sorarak tekrar geri dönmek zorunda kalabilirsiniz.) Dere yatağının solundan toprak yolla Yerköprü’ ye ulaşılmaktadır. Konya’ya olan toplam uzaklık bu yoldan 150 km’dir. Şelalenin yanında yeni yeni düzenlemeler yapılıyor, buranın duyarlı idarecilerle daha güzel noktaya gelmesi gerekiyor. İnsanlar kainatın bu harikasını da rahat bir şekilde görebilmeliler. Canlı alabalık tesisi var. Ben kendim tutar yerim diyorsanız, şelale çevresinde böyle bir imkanınızda mevcuttur.