Bursa’ya giderseniz Ulucami’ye, Kapalıçarşı Ahilerine, Emir Sultan Hazretlerine, Üftade Hazretlerine, Osman ve Orhan Gazilere selam söyleyin.
Otagardan yukarı otobüsler çıkar, direkt olarak Heykel’e gideceksiniz.
Heykel’de Ulu Cami, Orhan Gazi Camii ve Kapalı Çarşı gezilebilir.
Ulu Caminin ortasındaki havuzun kenarındaki bölmelerin birinde su sesine karışan huzuru tefekkür edebilirsiniz.
Şimdi önce Üftade Hazretleri’ni nasıl ziyaret edeceğiz;
Ulu Cami’den caddeye çıktığınızda Çakır Hamam’a doğru yürüyün. Çakır Hamam’dan topheneye çıkmadan sola doğru tepeye tırmanırsanız. orada hemen 50-100 metre ilerde Üftade Hazretleri sizleri karşılar.Orada kime sorsanız türbeyi gösterir. Daha yukarı çıkarsan Somuncu Baba Fırını, Üç Kuzular gibi pek çok mekan karşına çıkacaktır.
İsterseniz hamamda kese masaj da yaptırabilirsiniz. “Etim yok butum yok kırar pert eder adam bizi.” diyorsanız gitmeyin.
Çakır Hamam’dan Tophane’ye yol gider oradan çıkarsanız; Orhan Gazi ve Osman Gazi türbelerini ziyaret eder, tophane seyir alanından Bursa’yı seyredebilirsiniz.
Tophane’nin üzerindeki yolu takip eder de diğer tarafından fuar alanına doğru inerseniz, Muradiye Külliyesi karşınıza çıkar.
Hani Ulu Cami’den Heykel caddesine çıkmıştık sağa Çakır Hamam’a doğru yürümüştük. Eğer sola setbaşına doğru yürürsek oradan Emir Sultan ve Yeşil Türbe’ye çıkabiliriz. Bu mekanların hepsini yürüyüşünüze güveniyorsanız, hiç araca binmeden gezebilirsiniz.
İsterseniz setbaşından altıparmağa dolmuş taksi vardır, beni muradiyeye yakın yerde indir derseniz yardımcı olacaklardır.
İki günlük bir program düşünürseniz. İsmail Hakkı Bursevi, Telefirikle Uludağ, Yıldırım Bayezid Camii, Çegirge Kaplıcaları uğranabilecek yerlerdir. İskender Döner, Kestane Şekeri meşhurdur.
Bursa’da tarihi tur için Mustafa Kara’nın haritalı “Bursa’da Tarikatlar ve Tekkeler” kitabı alınabilir.
Cumalıkızık Osmanlı’nın halen yaşadığı bir köy:
[Bursa’nın doğusunda, Ankara karayolunun 10. kilometresinden güneye Uludağ yamaçlarına giden yol 3 km sonra, Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örneklerini günümüze kadar, koruyan Cumalıkızık yerleşimine ulaşır. Cumalıkızık’a, Bursa Santral garajdan minibüs ve belediye otobüsleri aracılığıyla yaklaşık yarım saatte ulaşılabilmektedir. Osmanlıların Bursa’da ilk yerleştikleri bölgelerden biri. Uludağ ile vadiler arasında sıkışmış kalmış, adına da “kızık” denmesi, bu “sıkışma” dolayısıyla gerçekleşmiş. Orhan Gazi döneminde, topluca cuma namazı kılmak için gidilen köymüş. “Kızık” cuma günleri canlanmış; adı da olmuş Cumalıkızık!”.]