ALAADDİN CAMİSİNDE CUMA NAMAZI

Please follow and like us:

Son zamanlarda cuma namazlarını Alaaddin camisinde kılıyorum. Bunun sebebi Sultan Alaaddin’e olan hürmetim mi, bu caminin Konya’nın en eski, büyük ve merkezi olan camisi olması mı? Her iki soruya da evet diyebiliriz.

Konya Alaaddin Camisinin avlusunu çevreleyen surlar üzerinde bir süre gezinerek şehri seyredebilirsiniz. Özellikle de Karatay Medresesi’ne uzun uzun tefekkür ederek bakmanız gerekecek. Benim bu taş bina hayranlığım özel bir durum olsa gerek. Seyir esnasında aklıma “Şu büyük binalar olmasaydı, buradan Aziziye’nin kendine has minareleri ile birlikte büyük pencerelerini de temaşa edecektik.” fikri geldi. Hatta Mevlana Dergahının sembolü yeşil kubbeyi de çok rahat görebilecektik. Tarihi ve tarihi yapıları insanlardan korumanın bir yöntemi olmalı. İsteyenin istediği yere garip binalar yapabilmesi göz zevkini de ruh ahengini de bozuyor.

İlginç olan cami avlusunda II.Gıyaseddin ile I.Alaaddi’nin yan yana yatıyor olmasıdır. Zehirlenerek öldürüldüğü söylenen I. Alaaddin’i, II. Gıyasettin in öldürttüğüne dair bilgiler bazı tarihçiler tarafından söylenmektedir. Hatta bu olaydan ve bazı başka meselelerden dolayı Ahi-Türkmen ayaklanmaları çıkıyor. Kader ikisini aynı türbede bir araya getirmiş. Allah rahmet eylesin. Tarihi olaylar her bakış açısına göre kendince haklı nedenler sunabilir; fakat bizler sadece hakim gücün bize bıraktıklarına ve işimize gelenlere inanırız. Aslında güncel siyasete malzeme yapmadan tarihi olaylar iyi tahlil edilmelidir.

Selçuklu Tarihi konusunda ki fakirliğimizi anlamak güç. Hele anadoluyu imar eden Sultan Alaaddin’i bu kadar az tanımamız hiçte anlaşılacak bir şey değil. I._Alaeddin_Keykubad

Huzur içinde eski bir iç saray kalesinin surları üzerinden şehrin seyrine doyum olmuyor. Fakat duvar üzerinde volta attığımı görenler, bu adam çok sıkıntılı aşağıya atlayacak diye de düşünmüş olabilir.  Ayaklarımı surdan aşağı sarkıtıp oturmayı da düşünüyorum; fakat cuma namazından önce üzerime necaset bulaşmasından çekiniyorum.

Namazdan sonra türbede bulunan başta Sultan Alaaddin olmak üzere tüm selçuklu ailesine dua ediyorum. Dua sırasında hemen aklıma Osman ve Orhan Gaziler geliyor ve Osmanlı ailesine de dua ediyorum. Ve son olarak adalet sancağını yükseltmiş ümmetin liderlerinin hepsine dua ediyorum. Ya Rabbi neslimizi salih kullarına önderler yap, içimizden adil ve salih önderler çıkar. Amin.

İşte dostlar bir cuma daha böyle geçecek. Eğer başka bir camiye gitmezsem

Hayırlı Cumalar.

You may also like...

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Enjoy this blog? Please spread the word :)