CİHAD MERİÇ’İ YETİŞTİREN ÇEVRE

Please follow and like us:

Resim 009Kuran’ı Kerim hayat yolunu değiştirdi.

Hasan El Benna, kardeşlik üzerine ilk adımı attıktan sonra nerelere ulaşabileceğimizi gösterdi.

Cemil Meriç beyin zincirlerini kırdı.

Somuncu Baba ve bir vesile hayatına dokunan diğer erenler kalp zincirlerini kırdı.

Ahi Evran, İslam dinini hayat tarzı haline getirmenin yolunu gösterdi. Hayır üzerine nasıl teşkilatlanabileceğimizin ipuçlarını verdi.

Atasoy Müftüoğlu yerelden genele seslenmenin ve bu zamanda gençlere yaklaşımın usulünü gösterdi

Nuri Pakdil; ahlak,  emek ve edebiyatı birleştirmenin ve geleneği yeni cümlelerle tekrar kurmanın yolunu öğretti.

Fethi Gemuhluoğlu hayatın hangi kademesinde olursak olalım halveti yaşamanın yolunu öğretti ve insan fatihi olmanın dostluk üzerinden tercümesini yaptı.

Sır Hoca’dan dini ilimleri tahsil ettik, dine bakış açısı kazandık, üslup öğrendik.

Öğrenmeye devam ediyoruz. Oldum demek meyve misali çürümeye düşmektir. İnsan son nefeste oldum diyebilirse toprak onu bağrına basar.

Bir dost biraz fazlasıyla bizi anlatmış, yukarıdaki satırları bu yazıyı okuyunca not etmiştim. Aslında bu konuların üzerine uzun uzun düşünülmeli. Kişiyi yetiştiren çevresidir. Üslup ve yol önemli, belki bizim şimdilik verecek bir şeyimiz yok; ancak bulduğumuz berrak suları paylaşabiliriz. Bu sitenin yayın amacıda bu. Kainatın farkında olmak, insanı farkında ve farklı kılmak.

Konya’da yıllardır bitmek bilmeyen bir yürüyüşün merkezindeki isim Cihad Meriç.

Konya’da yıllardır bitmek bilmeyen bir yürüyüşün merkezindeki isim Cihad Meriç. Nuri Pakdil’in Bağlanma’sını başucundan eksik etmeyen, takipçisi olduğu Cemil Meriç gibi ışığın doğudan geldiğine inanan biri o.

Konya’da Rampalı Çarşıdaki yazıhanesinde hayatın koşuşturmacasından arta kalan zamanları, kadim geleneğimizin ayrıntılarıyla dolduruyor.

Atasoy Müftüoğlu’nu kendine örnek edinen Cihad Meriç, Fethi Gemuhluoğluoğlu’nun ifadesiyle bel evladı değil, yol evladı olacaklara kimi zaman bir arkadaş, kimi zaman bir sırdaş ve her zaman yoldaş olmak için hazır kıta bekleyişini sürdürüyor. Varlığıyla; bulanların değil, arayanların değerine atıf yapıyor.

Hem Militan Hem Mürid

Küresel düşünüp yerel hareket etmenin tüm klas yanlarını onda buluyor insan. Bir yanı Niğde’de bir yanı Somali’de. Bir yanı Diyarbakır’da, bir yanı Patani’de.

İttihad-ı İslam’a inandığı kadar, hakiki bir mürid olmanın kıymetini es geçmiyor. O yüzden onunla birlikteyken hem en militan duygularınız kabarıyor hem de Allah’a dost olabilmek kaygısını güdüyorsunuz.

İnanarak yaşamanın bazı şeylerden feragat ederek gerçekleşebileceğini bizzat yaşayarak söylüyor.

O’nun hayatında itikafa girmek neyse, Filistin davasına inanmak da aynı şeyi ifade ediyor. Filistin için ayağa kalkan ümmetin hep en ön safında duruyor.

Adalet ve Emek Hareketi

Çalışmanın ahlaka yaslandığı zaman bir erdem olduğuna inandığı için, ahilik geleneği önemsiyor. Her ortamda bu realiteyi dile getirip, iş hayatındaki asıl gündemimizin bu olması gerektiğini telkin ediyor.

Sanayi ve şiiri aynı cümle içinde kullanan kaç kişi var derseniz, aklıma bu modern çağda tek isim geliyor. O da Cihad Meriç. On yıldır her sabah namazı sonrası güncellediği kültür-sanat-eylem-meslek sitesi www.kainatamektup.com adresinde frezeci ilanıyla, güzel bir naat’ı yan yana görmek, hayatı kuşatmanın ne kadar önemli bir hareket olduğunu bizlere gösteriyor.

İnsanlara, kurucusu olduğu Adalet ve Emek Hareketi’yle İslam’ın paylaşım esaslarına geniş bir perspektiften bakabilmenin ipuçlarını veriyor.

Diz Dizeydik

Cihad Meriç’le Piri Mehmet Paşa Medresesi’nde, Nasip Çay Evi’nde, Endülüs Kitap Kafe’de diz dize oturup uzunca vakitler geçirme fırsatını yakalamış biri olarak söyleyeceğim şu: Eğer Konya’daysanız ve Modern dünyanın yegane ahisi Cihad Meriç’le henüz tanışmamış iseniz hala bir şansınız var.

Özel not:

Cihad Meriç ve Kurtuba’dan Süleyman Gökmen’le geçen yıl, terör şebekesi İsrail’in Gazze’ye yaptığı saldırı üzerine, İsrailli pilotların idman yaptıkları Konya’daki NATO üssüne eyleme gitmiştik. Filistin bayrağım Cihad Meriç’te kalmıştı. Emanetim ondadır.

SELMAN MALTAŞ / WWW.HABERKULTUR.NET

You may also like...

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Enjoy this blog? Please spread the word :)